Veilig internetten

Zoals gezegd in module 1, maken tienerpooiers steeds meer gebruik van het internet en sociale media om potentiële slachtoffers te contacteren en ze uiteindelijk ook zo te ronselen. Door jongeren het internet te leren gebruiken op een leuke, veilige en verantwoordelijke manier, wordt het risico om slachtoffer te worden van tienerpooiers rechtstreeks voorkomen.

Het internet biedt dan ook oneindig veel mogelijkheden en kansen voor kinderen en jongeren. Het internet en/of sociale media verbieden of afschermen is dus geen goede of duurzame oplossing. Wel integendeel, want zo haal je al die voordelen weg. We moeten er wel realistisch mee omgaan. Want naast de voordelen van het internet zijn er ook een aantal onmiskenbare risico’s. 

Beter dan afschermen, is kinderen begeleiden en vergezellen in hun digitale ontwikkeling opdat ze een internetgebruik ervaren dat veilig, verantwoord en leuk is. We moeten kinderen weerbaar maken tegen online risico’s, hen respectvol leren omgaan met anderen en zichzelf, en hen aanleren hoe ze ook online hun grenzen kunnen aangeven en bewaken.

Hieronder vind je een aantal tips terug die je kan meegeven aan kinderen en jongeren voor een veilig internetgebruik die ook kunnen helpen vermijden dat jongeren online ten prooi vallen aan de hawking van een tienerpooier. 

  • Gebruik de Google-regel: typ jouw naam in een zoekmachine en bekijk de resultaten. Dit geeft je een idee over hoe privé jouw persoonlijke informatie is. Het kan wel eens verrassend zijn wat een gemiddelde internetgebruiker online over je privéleven te weten kan komen. Tienerpooiers gebruiken deze informatie ook, om een vertrouwensband met je op te bouwen en te tonen dat ze de jongere ‘kennen’. Er bestaan echter manieren om inhoud online te verwijderen, mocht je dat willen. Je kan bijv. op het platform zelf vragen om het te verwijderen of die vraag stellen aan de persoon die ooit deze inhoud online zette.
  • Maak het verschil tussen een goed en een slecht geheim: een goed geheim is leuk om geheim te houden (zoals een verrassingsverjaardagsfeestje), daar krijg je een goed gevoel van. Een slecht geheim is een geheim waardoor je je bang of verdrietig voelt. Het is bijvoorbeeld niet oké als je onder druk wordt gezet om een slecht geheim voor jezelf te houden, wat bijvoorbeeld één van de isolatietechnieken van een tienerpooier is. Praat erover met jouw Max als iemand je zo’n slecht geheim vertelt.
  • Als je iemand online leert kennen en je wilt die ‘in het echt’ ontmoeten, praat er dan eerst over met een volwassene, liefst met jouw Max. Laat iemand weten waar je afspreekt, wanneer en met wie. Spreek af op een drukke, openbare plaats. 
  • In het algemeen geldt: voor elke vraag of elk probleem in het leven (een situatie van grensoverschrijdende sexting, een online of offline ontmoeting waar je een vreemd gevoel aan overhoudt), praat met een volwassene die je 100% vertrouwt, jouw Max.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele tips die belangrijk zijn om kinderen en jongeren online weerbaar te maken. Neem zeker eens een kijkje op de website van Child Focus, waar je nog meer informatie, tips en concrete tools voor jongeren kan vinden over dit thema.

Ontdek in de onderstaande quiz ook nog meer tips over een veilig internetgebruik bij jongeren.