Praten over seksuele uitbuiting in de prostitutie

“Ik denk dat ze zich in een vreselijke situatie bevindt, ze lijkt er zelf niet bewust van te zijn. Maar ik zal haar eruit halen. Met de juiste acties, zullen we haar snel uit deze benarde situatie kunnen halen.”

Benjamin, hulpverlener in een voorziening

“Ik vertrouw de volwassenen rondom mij niet. Het systeem heeft me te lang in de steek gelaten. Sinds ik klein ben, ben ik van de ene voorziening naar de andere gegaan, de politie en de rechter doen alsof ze naar me luisteren, maar in werkelijkheid verandert er nooit iets. En de leerkrachten willen alleen maar dat we de regels respecteren. Dus waarom zou ik ze vertrouwen nu ze hulp aanbieden? En ik ben geen verklikker, ik kan het netwerk niet verraden.

Lea, slachtoffer

Houding tijdens een gesprek

Charlotte van Child Focus geeft enkele mogelijke pistes om de dialoog aan te gaan met jongeren waarvan je vermoedt dat ze slachtoffer zijn van een tienerpooier. 

Charlotte Walravens
Coördinator First Responders
Child Focus 

In het onderstaande document vind je een samenvatting met enkele van de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een gesprek voert met een jongere over slachtofferschap van tienerpooiers. Je leest er:

  • Vijf aandachtspunten die belangrijk zijn bij de houding die je aanneemt wanneer je in gesprek gaat met een (potentieel) slachtoffer.
  • Voorbeelden van gespreksstarters om het gesprek aan te knopen.
  • Een beslissingsboom: tijdens het (eerste) gesprek kan de jongere op verschillende manier reageren. De beslissingsboom kan jou gidsen in het geven van een adequate reactie, zodat je het gesprek kan verderzetten of beëindigen op de best mogelijke manier.