Hulpverlening door een onthaalcentrum

“Ik ben opgelucht, ze wordt eindelijk opgevangen in een centrum voor slachtoffers van tienerpooiers en beschermd tegen die pooiers. Maar ze heeft me onlangs ook verteld over alle dingen die ze de afgelopen maanden mispeuterd heeft, en dat zijn geen kleinigheden… Ik weet niet altijd precies hoe ik me ten opzichte van dit alles moet opstellen.”

Benjamin, hulpverlener in een voorziening

“Ik begrijp dat het nu belangrijk is om alle banden met het milieu te verbreken, voor mijn eigen veiligheid. Maar aan de andere kant: waarom zit ik hier opgesloten terwijl mijn pooier nog steeds vrij is en hij gewoon kan doen wat hij wil?

Lea, slachtoffer

Idealiter wordt een slachtoffer van tienerpooiers na aangifte naar een gespecialiseerd opvangcentrum gebracht. Deze centra kunnen de veiligheid van het slachtoffer waarborgen doordat zij gevestigd zijn op geheime adressen die niet bekend zijn bij het grote publiek. Zij zorgen ook voor adequate begeleiding en multidisciplinaire zorg om het slachtoffer te ondersteunen en te re-integreren in de samenleving. 

Meza werd in 2022 geopend en is zo’n gespecialiseerde opvang voor minderjarigen die seksueel uitgebuit werden in de prostitutie. In dit interview hoor je hoe de dagen van de meisjes die daar verblijven, eruit zien, welke fasen zij doorlopen, hoe ze loskomen van hun pooiers en re-integreren in de maatschappij. Je hoort eveneens welke obstakels dit alles in de weg kunnen staan. 

Melanie Zonderman
Juridisch begeleider
PAG-ASA en Meza (Minor Ndako)

In de Franse Gemeenschap (Federatie Wallonië – Brussel) biedt momenteel alleen Esperanto (www.esperantomena.org) enkele plaatsen aan voor slachtoffers van seksuele uitbuiting. De andere plaatsen in Esperanto zijn gereserveerd voor andere minderjarigen, jongens of meisjes, Belgische of niet-Belgische, die vermoedelijk slachtoffer zijn van mensenhandel en/of eergerelateerd geweld.

Er is dus een schrijnend gebrek aan adequate opvangcentra in zowel Vlaanderen als de Federatie Wallonië-Brussel voor slachtoffers van tienerpooiers. 

Om je een idee te geven van de opvang die Esperanto biedt, vind je hieronder een voorbeeld van een typische dag in het huis.

Tijdens de week, staat de wekker om 7u. In het weekend kan iedereen zo lang slapen als die zelf wil. 

Drie maaltijden zijn voorzien op vaste tijdstippen en tussendoortjes voor wie wil. 

De jongeren volgen les van maandag tot vrijdag, van 8u30 tot 12u. In een eerste fase vinden de lessen plaats binnen de voorziening, samen met andere jongeren uit de voorziening en de begeleiders/leerkrachten van het centrum. Er zijn lessen Frans, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis.
In een tweede fase hebben de jongeren de mogelijkheid om buiten de voorziening naar school te gaan. Een begeleide studie wordt ook elke weekdag van 18u tot 19u aangeboden door de begeleiders van het centrum.

Van 13u30 tot 16u bieden de begeleiders activiteiten aan (sport en spel, creatieve activiteiten).

De jongeren hebben ook vrije tijd die ze zelf mogen invullen, bijv. om te rusten, televisie te kijken, naar muziek te luisteren,… De begeleiders stellen activiteiten voor zoals een gezelschapsspelletjes, knutselen, het organiseren een voetbal- of tafeltenniswedstrijd, een fietstocht of een uitstapje naar het zwembad.

Als een jongere alleen naar buiten wil voor een wandeling, om te sporten, boodschappen te doen of andere activiteiten, moet een aanvraag worden ingediend bij de vaste begeleider. Om veiligheidsredenen is het echter minstens de eerste maand na aankomst van de jongere, verboden om de voorziening te verlaten. 

Elke woensdagmiddag vindt er een verplichte ‘jongerenvergadering’ plaats. Dan kunnen de jongeren praten over de gebeurtenissen in het huis die ze positief of negatief vonden en kunnen ze ook hun wensen en behoeften kenbaar maken. 

Tenslotte heeft Esperanto de bijzonderheid om over een multidisciplinair team te beschikken, waardoor het de jongere in zijn totaliteit kan begeleiden. De jongeren hebben regelmatig gesprekken met de psycholoog, de criminoloog en de maatschappelijk werker. Deze afspraken vinden plaats van maandag tot vrijdag, afhankelijk van de school en buitenschoolse activiteiten van de jongere. Er wordt ook gezorgd voor een medische follow-up.

“Ze heeft de laatste maanden een lange weg afgelegd. Maar wat is het effect van deze zorg? Is er een risico dat ze hervalt en ze terug in handen valt van het netwerk?”

Benjamin, hulpverlener in een voorziening

“Ik heb grote vooruitgang geboekt sinds ik hier ben, ik ben trots op mezelf. Ik heb de banden met alle mensen in het netwerk verbroken. Maar ik weet dat ik nog steeds aan het begin van een lange weg sta, ik heb nog tijd nodig om mezelf weer helemaal op te bouwen. Wat heeft de toekomst voor mij in petto?”

Lea, slachtoffer